Slaugthered animals, accumulated capitals
DOI:
https://doi.org/10.48162/rev.48.056Keywords:
Speciesism, Damage, Capital, Environmental catastropheAbstract
In this article I critically review the term speciesism. I propose that it is part of an ideological constellation that moves towards moral choice problems that have to do with the structural, systemic reproduction of the life of human beings. What really happens is that both the miserable conditions in which animals are found in the food industry and the environmental catastrophe are the result of the current social form, that is, of the way in which man produces and reproduces his material life, which is subject to the logic of exchange value.
References
BEKOFF, M. y PIERCE, J. (2018), Agenda para la cuestión animal. Libertad, compasión y coexistencia en la era humana, Editorial Akal, España.
BRAND, U. y WISSEN, M. (2021), Modo de vida imperial. Vida cotidiana y crisis ecológica del capitalismo, Editorial Tinta limón, Argentina.
CHEMNITZ, C. y BECHEVA, S. (2014). Atlas de la carne. Hechos y cifras sobre los animales que comemos. Fundación Heinrich Böll Stiftung. Recuperado de: https://mx.boell.org/es/2014/08/14/atlas-de-la-carne
CHEMNITZ, C. y BECHEVA, S. (2021). Atlas de la carne. Hechos y cifras sobre los animales que comemos. Fundación Heinrich Böll Stiftung. Recuperado de: https://mx.boell.org/es/2022/05/23/atlas-de-la-carne
DONALDSON, S. y KYMLICKA, W. (2018). Zoopolis, una revolución animalista. España: Errata Naturae Editores.
EL PODER DEL CONSUMIDOR (3 de agosto de 2009). “El expediente Smithfield”. Recuperado de: https://elpoderdelconsumidor.org/2009/08/el-expediente-smithfield/
FAO (2009). La larga sombra del ganado. Problemas ambientales y opciones. Recuperado de: https://www.fao.org/3/a0701s/a0701s.pdf
HEEDE, R. (2014). “Tracing anthropogenic carbon dioxide and methane emissions to fossil fuel and cement producers, 1854–2010”. Recuperado de: https://link.springer.com/article/10.1007/s10584-013-0986-y
HRIBAL, J. (2014). Los animales son parte de la clase trabajadora y otros ensayos. Kindle.
IPCC (2002). Cambio climático y biodiversidad. IPCC.
KANT, I. (1989). La metafísica de las costumbres. España: Tecnos.
Ley de Protección a los Animales del Distrito Federal. Recuperado de: http://di.facmed.unam.mx/images/files/ Ley-de-proteccion-a-los-animales_CDMX.pdf
LEYTON, F. (2019). Los animales en la bioética. Tensión en las fronteras del antropocentrismo. España: Herder.
LYMBERY, P. (2017). La carne que comemos. El verdadero coste de la ganadería industrial. España: Alianza editorial.
NUSSBAUM, M. (2006). Las fronteras de la justicia. Consideraciones sobre la exclusión. España: Paidós.
OXFAM (2020, septiembre). “El 1% más rico de la población emite más del doble de carbono que la mitad más pobre de la humanidad”. Recuperado de: https://www.oxfam.org/es/notas-prensa/el-1-mas-rico-de-la-poblacion-emite-mas-del-doble-de-carbono-que-la-mitad-mas-pobre-de
PLUTARCO (2002). “Sobre comer carne”. “Sobre la inteligencia de los animales”, en Obras morales y de costumbres (Moralia). España: Gredos.
PORFIRIO (1984). Sobre la abstinencia. España: Gredos.
REAGAN, T. (2001). Animal rights, human wrongs. An introduction to Moral Philosophy. Estados Unidos de América: Rowman and Littlefield Publischers, Inc.
REAL ACADEMIA ESPAÑOLA (2012). Diccionario de la Lengua Española. Tomo I y II. España.
RIECHMANN, J. (2005), Todos los animales somos hermanos. Ensayos sobre el lugar de los animales en las sociedades industrializadas. España: Catarata.
ROUSSEAU, Jean-Jacques (1999). Del contrato social. Sobre las ciencias y las artes. Sobre el origen y los fundamentos de la desigualdad entre los hombres. España: Alianza.
SINGER, P. (1999). Liberación animal. España: Trotta.
WALLACE, R. (2020). Grandes granjas, grandes gripes. Agroindustrial y enfermedades infecciosas. Versión Kindle.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Jatsive Minor
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.