Agroecology and qualitative repeasantization in contemporary argentine agriculture (2014-2019)
Keywords:
food sovereignty, political ecology, peasantryAbstract
The work will seek to make visible in an interdisciplinary way, from political ecology, sociology and geography, part of the political processes and disputes for the construction of food sovereignty as peasant territory. As a specific objective, it is intended to make agroecology visible in its three-dimensionality as a science, practice and social movement in contemporary Argentine agriculture. With the use of a qualitative methodology, we seek to analyze theoretical debates, as well as national public events linked to the dissemination of agroecology as an alternative matrix of sustainable agri-food production. This analysis results in the confirmation of a qualitative national process of repeasantization linked to the application of the agroecological transition and the territorialization of food sovereignty. Process that involves both rural producers, technicians, public policies and rural and urban organizations.
References
Acselrad, H. (2010). Ambientalização das lutas sociais– o caso do movimento por justiça ambiental., en:Revista Estudos Avançados, 68 (24), Instituto de Estudos Avançados da USP, 103-119.
Altieri, M.l (2007). La agroecología como alternativa sostenible frente al modelo de agricultura industria, en: Realidad Económica, (229), IADE.
Barbetta, P., Domínguez, D. y Sabatino, P. (2012). La ausencia campesina en la Argentina como producción científica y enfoque de intervención, en: Mundo Agrario, 13(25) http://www.memoria.fahce.unlp.edu.ar/art_revistas/pr.5611/pr.5611.pdf
Barsky, O., Gelman, J. (2005) [2001]. Historia Del Agro Argentino: desde a Conquista hasta fines Del siglo XX. Buenos Aires: Modadori., 360-405.
Calle, A., Soler, M. y Rivera, M. (2010). Soberanía alimentaria y Agroecología Emergente: la democracia alimentaria, Aproximaciones a la Democracia Radical. Coordinado por Ángel Calle Callado. Icaria (Prensa). Consultado el 10/08/15 en: https://www.educacionsinfronteras.org/files/511175.
Carballo, C. (2011). Soberanía alimentaria y producción de alimentos en Argentina, en: Gorban, Miryan, Carballo, Carlos, Paiva, Mercedes, [et.al.] (2011) Seguridad y Soberanía alimentaria, Buenos Aires: Colección Cuadernos, 11-48.
Dagotto, R. (2008). Situación actual sobre el uso y tenencia de la tierra, con especial énfasis y vinculación a los pequeños agricultores y sus sistemas productivos en la Argentin., en: Schejtman, Alejandro, Barsky,Osvaldo, (Comps.) El Desarrollo Rural en la Argentina: un enfoque territorial. Buenos Aires: Siglo XXI, 389-404.
Delgado Ramos, G. C. (2013). Cambio climático y la alimentación de las ciudades, en: Revista Investigación Ambiental, 5 (1), México, 85-111.
Domínguez, D. (2012). Recampesinización en la Argentina del siglo XXI, en: Psicoperspectivas, 11(1), 134-157. https://dx.doi.org/10.5027/psicoperspectivas-Vol11-Issue1-fulltext-167 .
Fernandes, B. (2017). Territorios y Soberanía Alimentaria, en: Revista Latinoamericana de Estudios Rurales 1 (4), 22–38. http://www.ceil-conicet.gov.ar/ojs/index.php/revistaalasru/article/view/114
Ferrara, F. (2007). Los de la tierra: de las ligas agrarias a los movimientos campesinos. Buenos Aires: Tinta Limón.
Giarracca, N. (2004). Introducción: América Latina, nuevas ruralidades, viejas y nuevas acciones colectivas, Ruralidades latinoamericanas. Identidades y luchas sociales. Ciudad Autónoma de Buenos Aires: CLACSO, 01-29.
Giarracca, N. y Teubal, M. (2006). Democracia y neoliberalismo en el campo argentino. Una convivencia difícil, en: Grammont, Huberto C. La Construcción de la Democracia en el Campo Latinoamericano, BuenosAires: CLACSO, .69-94.
González, F. (2016). La Agricultura Familiar en Argentina: entre el consenso, la coerción, la inclusión y la subordinación, en: Redes (St. Cruz Sul, Online), 21 ( 3), 75-96, https://online.unisc.br/seer/index.php/redes/ article/view/7642.
Manzanal, M.l (1988). El minifundio en la Argentina: políticas alternativas para una realidad poco conocida ,en: Economía Agraria Argentina, Buenos Aires: Asociación Argentina de Economía Agraria, 143-164, Recuperado de http://www.filo.uba.ar/contenidos/investigacion/institutos/geo/pert/ElminifundioenlaArgentina1988.pdf
Martínez Alier, J. (2009), [2004]. El ecologismo de los pobres: Conflictos ambientales y lenguajes de valores, Barcelona: Icaria.
McMichael, Philip (2015). Regímenes alimentarios y cuestiones agrarias, México.D.F.: Universidad Autónoma de Zacatecas, Red Internacional de Migración y desarrollo.
Montón, D. (2019). Los derechos campesinos, para ser efectivos, requieren Reformas Agrarias en todo el mundo, en: La Vía Campesina Internacional, consultado el 23/05/19 en: https://viacampesina.org/es/ladeclaracion-de-los-derechos-campesinos-en-la-onu/
Pinto, L. H. (2011). El neoliberalismo y la construcción de territorios en el agro-argentino contemporáneo: el debate ambiental campesino y el MNCI (1976-2010) ,en: Revista Luna Azul, (33), 61- 84. http://ref.scielo.org/d3f4s5
____________. (2016). Soberanía alimentaria, justicia ambiental y resistencia campesina territorial frente a los cambios metabólicos del libre comercio: apuntes teóricos y empíricos desde la experiencia mexicana, en:Razón y Palabra (94), 517-542.https://ri.conicet.gov.ar/handle/11336/72946
Ploeg, Jan Douwe Van De. (2010). Nuevos campesinos: campesinos e imperios alimentario, Barcelona: Icaria.
Sevilla Guzmán, E. y Soler Montiel, M. (2009). Del desarrollo rural a la agroecología. Hacia un cambio de paradigma, en: Documentación Social, (155). Recuperado de: https://seminariodlae.files.wordpress.com/2012/10/c2-eduardo-sevilla-y-marta-soler.pdf
Soler Montiel, M. y Pérez Neira, D. (2013). Canales cortos de comercialización alimentaria en la construcción de sistemas agroalimentarios alternativos, en: Cuéllar, Mamen., Calle, Ángel y Gallar, David (eds.) Procesos hacia la soberanía alimentaria: Perspectivas y prácticas desde la agroecología política, Barcelona: Icaria, 63-80.
Toledo, V. M. (2012). La agroecología en Latinoamérica: tres revoluciones, una misma transformación, en: Agroecología, (6., Recuperado de https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/ 16065