Processes of social differentiation in Mendoza horticulture in the last three decades
DOI:
https://doi.org/10.48162/rev.40.029Keywords:
Horticulture, differentiation, concentration, recompositionAbstract
This paper investigates the processes of social differentiation of horticultural producers in Mendoza in the last three decades. For this purpose, we use different theoretical approaches on social differentiation that encompass a combination of economic, demographic and social logics. The work is based on a qualitative approach, combined with statistical analysis techniques. As results, we highlight an important concentration and growth of companies linked to exports and new agro-industries. But also a sector dedicated to the provision of local food with a lesser impact of the concentration process, but affected by the outsourcing of the work process. However, the trends towards concentration and the disappearance of farms overlap with processes that sometimes go in the opposite direction.
References
Benencia, R. (1994). La horticultura bonaerense: lógicas productivas y cambios en el mercado de trabajo. Desarrollo económico, 34(133), 53-73.
Bernstein, H. (2006). Is there an agrarian question in the 21st century? Canadian Journal of Development Studies, 27(4), 449-460.
Bryceson, D. (2000). Peasant theories and smallholder policies: past and present. En D. Bryceson, C. Kay & J. Mooij (Eds), Disappearing Peasantries: Rural Labour in Africa, Asia and Latin America, London: IT Publications, 1-36.
Buttel, F. (2005). Algunas reflexiones sobre la economía política agraria de fines del siglo XX. En J. Barbosa & G. Neiman (Comp), Acerca de la globalización en la agricultura (territorios, empresas y desarrollo local en América Latina), Buenos Aires: Ciccus, 15-36.
Carballo, O. & Ivars, J. (2018). Subsunción formal de formas de organización de trabajo recíprocas: El caso de las “turnas” en la horticultura de Mendoza en Argentina. Boletín Científico Sapiens Research, 1(8), 71-83.
Carballo, O. (2019). Concentración y resistencias en la producción hortícola del Oasis Norte y Centro de Mendoza. Argentina. Tesis doctoral. Universidad Nacional de Córdoba, Córdoba.
Carballo, O. (2021). Dinámicas espaciales de la horticultura en los oasis norte y centro de Mendoza, Argentina. Anales de geografía de la Universidad Complutense, 41(1), 39-58.
Fortes, M. (1969) Introduction. En J. Goody, The developmental cycle in domestic groups, Gran Bretaña: Cambridge University Press, 1-14.
Furlani, M., et al. (1996). Transformaciones recientes en el oasis norte de Mendoza, Argentina. En M. Furlani & M. Gutierrez (Coord), Mendoza, una Geografía en transformación, Mendoza: Ex Libris, 35-49.
Giarracca, N. & Teubal, M. (2017). Del desarrollo agroindustrial a la expansión del “agronegocio”: El caso argentino. En M. Teubal (Ed.), Estudios rurales y movimientos sociales: Miradas desde el Sur. Antología esencial, Buenos Aires: CLACSO, 349-379.
González, S. (2019, 8 de mayo). Nueva planta de papas congeladas dará empleo a 270 personas. Los Andes. Recuperado de https://www.losandes.com.ar/inauguran-fabrica-de-papas-tras-inversionde-us-140-millones/
Instituto Nacional de Estadísticas y Censos INDEC (2009). Censo Nacional Agropecuario 2008 – Resultados anticipados. Recuperado de https://www.indec.gob.ar/ftp/cuadros/publicaciones/cna08_08_09.pdf
Kay, C. (2007). Algunas reflexiones sobre los estudios rurales en América Latina. Iconos. Revista de Ciencias Sociales, (29), 31-50.
Murmis, M. (1991). Tipología de pequeños productores campesinos en América Latina. Ruralia, (2), 29-52.
Ploeg, J. D. van der. (1993). El proceso de trabajo agrícola y la mercantilización. En E. Sevilla Guzmán & M. González (Eds), Ecología, campesinado e historia, Madrid: Ediciones de La Piqueta, 153-195.
Ploeg, J. D. van der. (2010). Nuevos campesinos: Campesinos e imperios alimentarios. Barcelona: Icaria.
Ploeg, J. D. van der. (2018). Differentiation: old controversies, new insights. The Journal of Peasant Studies, 45(3), 489-524.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.