Herodotus and the diet of the ancient Egyptians

Authors

Keywords:

Herodotus, food, diet, ancient Egypt

Abstract

The Greek author Herodotus, through his book History II Euterpe, tells us about ancient Egypt and among what he tells us we can find information about the food of the ancient Egyptians. But when relating it to the information we have about this aspect of Egyptian culture, we find some coincidences, as well as differences that must be typical of the time. Therefore, we are going to examine the data that Herodotus gives us regarding what the ancient Egyptians ate and did not eat, raise the differences and similarities with Egyptian reality and analyze this information from the Greek author to understand the vision that was had of ancient Egypt and its food, and how it affected the vision that would later be had about them.

Author Biography

Sabrina Villa, Facultad de Humanidades, Universidad Nacional del Comahue

Licenciada en Historia por la Facultad de Humanidades de la Universidad Nacional del Comahue.

References

Castel Ronda, E. (1998). Los sacerdotes en el antiguo Egipto. Alderabán.

Castel, E. (2001). Gran diccionario de mitología egipcia. Aldebarán.

Cimmino, F. (2002). Vida cotidiana de los egipcios. Edaf.

De Lamas de la Cruz, V. (2009). Introducción. En Heródoto, Los nueve libros de la Historia (pp. 9-33). Edaf.

Harris, M. (1989). Bueno para comer. Alianza Editorial.

Hawass, Z. (2007). Las montañas de los faraones. Critica.

Heródoto. (1992). Historia libro II Euterpe. Editorial Gredos.

Ikram, S. (2001). Diet. En D. B. Redford (Ed.), The Oxford encyclopedia of Ancient Egypt Volume I (pp. 390-395). Oxford University Press.

Ojuel San Miguel, P. (2002). La gastronomía en la antigua Grecia. Alcazaba: revista histórico-cultural, (2), 14-16.

https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5498232

Parra Ortiz, J. M. (Coord.). (2009). El antiguo Egipto. Sociedad, economía, política. Marcial Pons.

Parra, J. M. (2011). La historia empieza en Egipto. Critica.

Parra, J. M. (2016). Comer en Egipto. Con el hambre en los talones. Revista Historia y vida, (579), 32-39.

Parra, J. M. (2016). La vida cotidiana en el antiguo Egipto. Editorial El Ateneo.

Reixach Coll, M., Cervera Ral, P. y Salas-Salvado, J. (2005). La alimentación en la cultura egipcia. En J. Salas-Salvado, P. García-Cerda y J. Sánchez Midalles (Eds.), La alimentación y la nutrición a través de la historia (pp. 35-61). Editorial Glosa.

Samuel, D. (2001). Bread. En D. B. Redford (Ed.), The Oxford encyclopedia of Ancient Egypt Volume I (pp. 196-198). Oxford University Press.

Tallet, P. (2006). La cocina en el antiguo Egipto. Ediciones Folio.

Published

04-07-2025

How to Cite

Villa, S. (2025). Herodotus and the diet of the ancient Egyptians. evista e istoria niversal, (31), 116–130. etrieved from https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/revhistuniv/article/view/9058

Issue

Section

Free Universal History Articles